Pavel Chinezu și Ștefan Bathory, salvatorii Transilvaniei și Valahiei

Statuia lui Pavel Chinezu din ansamblul monumental Matia Corvin de la Cluj. Sculptor: Ioan Fadrus

În data de 13 octombrie 1479, Transilvania era salvată de transformarea în pașalâc turcesc după o bătălie din care s-a născut legenda unor eroi precum Pavel Chinezu sau Ștefan Bathory, scrie RFI în Pagina de istorie.

Este vorba de bătălia de la Câmpul Pâinii, care a pus capăt unei invazii otomane la nord de Carpați. Oastea otomană devastase zona locuită de sași, iar oastea condusă de voievodul Ștefan Bathory era ultimul obstacol al otomanilor până în regatul Poloniei.

În anul 1479, sultanul Mahomed al II-lea, Cuceritorul Constantinopolelui, dorea să transforme Țara Românească și Transilvania în pașalâcuri otomane.

Pe tronul din București se afla Basarab Țepeluș. Unii istorici cred că acesta ar fi putut să fie instalat, în cazul unei victorii otomane, pe tronul Moldovei, ocupat pe atunci de Ștefan cel Mare, dacă otomanii ar fi transformat Valahia și Transilvania în pașalâcuri.

Aflați care a fost soarta bătăliei de la Câmpul Pâinii și cine a ridicat o statuie în cinstea victoriei din Pagina de istorie a RFI.

Citește și alte Pagini de istorie AICI.

Related posts

Leave a Comment